Günlük işlevler sırasında el ve ayak tırnakları sıkça travmaya maruz kalır. El tırnaklarında bozukluk ve batma en çok ; tırnakların ve tırnak etlerinin yenmesi koparılması parmak emme tırnak plağı ve kıvrımlarına uygulanan manikür gibi küçük travmalar , tırnak plağının yatağından ayrılması, tırnak altı kanamalar ve yanıklar sebebiyle olur.
Ayak tırnaklarında ise travma sonrası ayak yapısının bozulması ayakkabı seçimi ve çevresel faktörler etkilidir. Uygun olmayan iş ayakkabısı seçimi aşırı nem mantar hastalıkları yine travmatik tırnak altı kanamaları sebebiyle de ayakta tırnak batması olur. Ayrıca travma ile boynuzsu tırnak ve kerpeten tırnak deformitesi tetiklenebilir. Bunun yanında ince sandalet veya çıplak ayakla yürümek kaşık tırnak oluşturabilir.
Tırnak Batması
Oluşturduğu ağrı nedeniyle günlük aktiviteleri önemli oranda engelleyen bir hastalıktır. En sık ergenlik dönemindeki genç erkeklerin ayak baş parmak tırnakları tutulur. Bunun nedeni yürürken ayağı yerden kaldırma anında oluşan basıncın yani bedeni ileri doğru iten gücün büyük oranda baş parmaklara yüklenmesidir. Dış yan tırnak duvarı daha sık etkilenmektedir.
Çünkü baş parmağa binen basınç başparmağın serbest olan iç yan kenarı boyunca dağılabilmekte, ancak ikinci parmak tarafından kısıtlanan dış yan kıvrımda hapsolmaktadır.
Batığa Neden Olan Üç Temel Anatomik Bozukluk
1. Tırnak kıvrımlarının genişliği
2. Tırnak plağının inceliği
3. Baş parmağın içe dönük hareketidir
Ayak Tırnak kenarlarının yuvarlak kesilmesi, obezite, aşırı terleme, dar ve yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi, tırnak mantarının tedavi edilmesi (mantarlı tırnak plağı büzülmüştür, tedavi sonrasında genişler), tırnak çevresi dokularının hastalıkları, baş parmak deformitesi gibi nedenler tırnak batmalarını kolaylaştıran diğer faktörlerdir.
Tırnak batıklı hastanın hekime başvurmasının en sık nedeni enfeksiyondur. Enfeksiyon sırasıyla inflamasyona bağlı ödem, tırnak üzerindeki basıncın artmasına ve sonuçta olayın süreklilik kazanmasına yol açar. Akut dönemde, tırnak kıvrımları kızarık hassas ve şiş, kronik dönemdeki bulgular altı hafta ve üzerinde devam etmiş ise kronik sayılırcağına kıvrımları kızarık şiş ve hassas ve artık abse gelişmeye başlamış, apse üzerine basıldığında dalgalanma hissi yani fluktuasyon alınır hale gelmiştir.
Tırnak Batmasının Evreleri
Tırnak Batmasının üç evresi vardır
1. Evre: Kızarıklık, şişlik ve dış yan tırnak kıvrımlarında ağrı.
2. Evre: Ağrı daha yoğundur, tırnak kenarında enfeksiyon artık bakteriyel dolama halini almıştır.
3.Evre: Tüm bunlara ilaveten hipertrofik granülasyon dokusu gelişmiştir. Granülasyon dokusu ile klinik tablo pik yapar ve tedavi güçleşir.
Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Tırnak batması olaylarında müracaat edeceğimiz doktorlar cildiye, genel cerrahi ve ayak parmak deformiteleri ile birlikte ise ortopedi doktoru olabilir.
Tırnak batması tedavisini bölgesel uyuşturmayla yani sadece parmağın bir kısmını uyuşturarak yapıyoruz. Tekrar tırnak batmasını engelleyen yöntemler uyguluyoruz. Tedavi işlemi 15 – 20 dakika sürer, işlemden sonra işinize dönmenizde tıbbi anlamda sakınca yoktur. İşlemden birkaç saat sonra başlayıp birkaç gün devam eden kabul edilebilir düzeyde ağrı için ağrı kesici öneriyoruz.
Tırnak Batığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Batık tedavisinde akut dönemde apse gelişmemiş ise uygun tırnak kesilmesi hastaya öğretilir. Ayak tırnakları düz kesilmelidir. Öncelikle batan tırnak parçası ki biz buna “Spikül” deriz, cerrah tarafından çıkarılmalı, sonrasında günde 2-3 defa İslakman Osman yapılabilir. Eğer enfeksiyon gelişmiş ise ağızdan antibiyotik ve bölgesel anti mikrobiyal ilaçlar kullanılabilir. Eğer apse varsa boşaltılmalı yan tırnak kıvırmalı bir birikim varsa bunlar planın yan ucu serbestleştirmeli. İşlem yapılan bölge pansumanı 48 saat sonra açılır günde 15 dakika birkaç kez ıslak pansuman uygulanmalıdır.
Bu şekildeki yaklaşımların etkili olabilmesi hastanın tedaviye uyumuna bağlıdır. Bu tedavilerde nüks oranı %35-40 civarıdır. Genelde tırnak batmasının birinci ve ikinci evrelerinde ameliyatsız yaklaşım denenebilir. Ama üçüncü evrelerinde ve bazı ikinci evrelerde konservatif yaklaşımları yanıt alınmaz ise cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Tırnak Batması Tedavisi Ücreti Ne Kadar?
Tedavi ücreti tek parmak bir tarafında varsa 2500 TL’den başlamaktadır. Birden fazla taraf yada birden fazla batık mevcutsa muayene esnasında netleşmektedir.
Kronik Tırnak Batması Tedavisi
Altı hafta üzerinde süren tırnak batmaları olayları minik olarak değerlendirilir. Kronik batan tırnakların %95 inde kandida ( mantar ) pozitif bulunmuştur. O yüzden bunlarda bölgesel antifungal ilaçlar ve ikincil gelişen bakteri infeksiyonları için anti bakteriyel pomaklar, asetik Asst uygulaması( 1:1 oranında sirke ve su) veya ağızdan antibiyotik verilebilir.
Kronik tırnak batmalarında su veya nemli bir ortama temastan sonra kızarıklık ağrı şişlik görülür. Sonuçta tırnak kalınlaşır ve çizgisel oluklaşmalar görülür(beau çizgileri).
Tırnak Batmasının Ameliyatında Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
Tırnak Çekimi
Tüm tırnak çekimi pek tercih edilen bir yöntem değildir
%40-80 Arasında değişen oranlarda nüks gösterir işlem anında enfeksiyon varlığı nüks oranlarını artırmaktadır. Bu nedenle böyle bir işlem yapılmak zorunda kalınırsa işlem öncesi mutlaka lokal veya sistemik tedavi ile enfeksiyon giderilmiş olmalıdır.
Kısmi Çıkarma
Bu işlem de hastalıklı kısımlar periosta kadar çıkarılır. Hastalık %15-30 oranında nüks eder.
Parsiyel Matrisektomi
Zedik ameliyatının bir modifikasyonu şeklindedir. Batık tarafa uygulanır. Bu ameliyatta dış tırnak kıvrımına (lateral) dokunulmaz. Bu yöntemde nüks oranları%O-28 arasındadır.
Total matrisektomi
Her şeye rağmen tekrar eden tırnak batmalarında ve boynuzsu tırnak tedavisinde uygulanır. En sık kullanılan teknik Zedik tekniğidir nüks gelişme ihtimali %14-28’dir
Kimyasal koterizasyon
– Lateral matriks fenolizasyonu
– Sodyum hidroksit ile kimyasal koterizasyon
Bu yöntemlerde kullanılan kimyasal ajanlarla daha kısa sürede müdahaleler yapılıp ya da kombine tedavi yöntemi uygulanarak nüks oranlarını %2-3 kadar düşürülmektedir. Bu yöntemlerde ortalama iyileşme süresi 2-3 haftadır, müdahale sonrası ağrı daha azdır.