Anasayfa / Proktoloji / Kondilom (Makat – Genital Siğil) Oluşumu, Belirtileri ve Tedavisi

Kondilom (Makat – Genital Siğil) Oluşumu, Belirtileri ve Tedavisi

Kondilomlar, genital ve makat bölgesinde ortaya çıkabilen karnabahar yapısına benzeyen siğillerdir. Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan enfeksiyon türüdür. Cinsel yönden çok partner değiştiren insanların en az yarısı yaşamları boyunca kondiloma sebebiyet veren virüsle karşılaşabilmektedir.

Karnabahara benzeyen küçük, ten renginde ya da biraz daha koyu renkte oluşan şişliklerdir. Erkek ve kadınların cinsel ya da makat bölgelerinde çeşitli boyut yada yaygınlıkta olabilmektedir. Birliktelik tarzına göre ağız ya da dudaklarda da görülebilmektedir.

Kondilom Hangi Belirtileri Gösterir?

Çoğu kondilom ağrısızdır ve herhangi bir şikayete neden olmayabilir. Ancak görüntü olarak kendini belli eden yapılardır. Kondilomu farkedeceğiniz bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

– Kondilomun ortaya çıktığı alanda kaşıntı, yanma ve ağrı.
– Küçük ten rengi, karnabahar yapısında ve bene benzer şişlikler.
– Cinsel ilişki sırasında kanama (kadınlarda)
– Vajinal akıntı

Sıklıkla küçük ve düz yapıda olan kondilom bazen büyük gruplar halinde artış gösterebilir.

Kondilom Neden Olur, Nasıl Oluşur?

Genital siğillerin oluşumuna HPV (insan papilloma virüsü) sebep olmaktadır. Genital bölgeyi olumsuz yönde etkileyen 40’tan fazla HPV tipi vardır. Bazıları genital siğillerin oluşumunda rol oynarken, bazıları kansere sebep olmaktadır. HPV’ler genital bölgelere cinsel temas yoluyla bulaşır. Çoğu zaman ise bağışıklık sistemi güçlü ise enfeksiyonla savaşır ve belirtilerini gösteremeden HPV yok olur.

Kondilom Önlenebilir mi?

HPV’nin yayılmasını önlemek ya da azaltmak için cinsel birliktelik esnasında kondom kullanılmalı önerilmektedir. Kesin ve net bir şekilde engel olur diyemesek de riski düşüren bir faktördür. Çünkü kondomun olmadığı açıkta kalan kısımlarda da siğiller meydana gelebilmektedir. Ergenlik dönemlerinde HPV aşısı olmak bir diğer engelleyici faktör olabilir.

Cinsel ilişki dışında ortak kullanım alanlarında kondilomu mevcut olan birinin temas ettiği alanlara temas edilmesiyle de ortaya çıkabilmektedir. Seyrekte olsa mümkündür. Örneğin kondilomu olan bir kişinin kullandığı klozetten bulaşma riski oldukça fazladır. Bu sebeple ortak kullanım alanlarında dikkat edilmesi gerekmektedir. Kondilom veya diğer siğiller bulaşıcı yapılardır. Dolayısıyla sadece genital ya da makat bölgesinde ki kondilomlar değil, el kol ya da ayak gibi bölgelerde mevcut olan siğillerde bulaşıcı olabilmektedir. Bu önlemleri hayatımızın her anında almamız ve kendimizi korumamız gerekmektedir. Örneğin herkesin ortak kullandığı bir hamama girerken oraya ait olan terlikleri değil kendinize ait olan terlikleri kullanmalısınız.

kondilom tedavisi

Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kondilom tedavisi mümkün bir sorundur. Özellikle başlangıç aşamasında farkedilir ve derhal doktora başvurulursa tedavisi çok daha kolay olacaktır. Ancak kondilom tedavi edildiği gibi son bulmayabilir. HPV virüsünün sebep olduğu bu problem günler, haftalar ya da aylar sonra da tekrar ortaya çıkabilmektedir. Tedavi için sabır gerekir. Mesela makat bölgesinde ortaya çıkan bir kondilomda başlangıç aşamasında doktora başvurduğunuzda ilerleyerek bağırsaklara ulaşmasına engel olabilirsiniz. Tedavisi de çok daha basit ve ekonomik olabilir. Ancak çok ilerleyen kondilomlar da tedavi biraz daha vakit isteyebilmektedir. Kondilom ameliyatsız yöntemlerle cilt üzerinden yapılacak uygulamalarla kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak tedavi sonrasında çeşitli zaman aralıklarıyla takip edilmesi gerekiyor.

Radyo Frekans ile Kondilom Tedavisi

Radyofrekans cihazı RF olarak da tanımlanabilir. RF radyo dalgalarının, ısı enerjisine dönüştürülmesini sağlar. Hassas kullanıma sahip olan bu cihaz ciltten kabarık ya da yüzeysel olan tüm oluşumları yakmak için rahatlıkla kullanılabilir.

Hasta kondilomun oluştuğu bölgeye göre doğru pozisyona getirildikten sonra kondilomlu alan antiseptik sıvı kullanılarak temizlenir ve bölgesel uyuşturma yapılır. Bu doğrultuda tedavi sırasında hasta herhangi bir acı, yanma ya da ağrı hissetmez. Oluşan siğiller radyo frekans cihazı ile tek tek yakılarak buharlaştırılır. Uygulama süresi siğillerin sayısı ve yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Siğillerin tamamı yok edildikten sonra bölge tekrar antiseptik sıvı ile temizlenir ve tedavi sona erer.

Elektrokoter ile Kondilom Tedavisi

Genel cerrahi uzmanları tarafından birçok ameliyatta kullanılan elektrokoter cihazı sahip olduğu yüksek ısı ve güç sayesinde kanama olmadan yakma ve kesimi işlemi için tercih edilmektedir. Çok güçlü olan koter cihazını kullanırken oldukça hassas davranmak gerekmektedir. Hassas olunmadığı taktirde bölgedeki yapıların yanması ile beraber ciltte çukurluklar oluşumu da gözlemlenebilir. Sağlıklı dokuların yok olmaması için tecrübeli eller tarafından kullanılması gerekir. Ben ve siğillerin tedavisinde kullanılan elektro koter oldukça başarılı ve etkili bir yöntemdir. Ancak RF yöntemi varken elektrokoter cihazı güncelliğini geride bırakmaya başlamıştır.

Kondilom Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Kondilom için proktoloji konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. Kondilomun tedavisi günümüz şartlarında yeterli teknoloji ve birikime sahip olan kliniklerde ameliyatsız yöntemlerle kısa sürede yapılabilmektedir. Biz IDEA Klinik olarak kondilom tedavilerini ameliyatsız yöntemlerle yapıyor ve 1 yıl boyunca ücretsiz takip sağlıyoruz. https://www.opdribrahimkavak.com/iletisim adresinden iletişim bilgilerimize ulaşabilir ve detaylı bilgi ile randevu alabilirsiniz.

Referans ve Kaynaklar:
(1) Kondilom tedavisi nasıl yapılır – Op. Dr. İbrahim KAVAK – https://www.ideatip.net/kondilom-tedavisi-nasil-yapilir
(2) Cómo se deben tratar las verrugas genitales – DR. KUBRAT SAJONIA COBURGO – https://www.topdoctors.es/articulos-medicos/como-se-deben-tratar-las-verrugas-genitales
(3) Qué es el condiloma? – https://www.topdoctors.es/diccionario-medico/condiloma

Yazar: Op. Dr. İbrahim Kavak

Merhaba. Ben Op. Dr. İbrahim KAVAK. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. 1993 - 1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Genel cerrahi eğitimimi tamamladım. 1998 yılından bu yana Genel Cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermekteyim.