Bu yazımızda kanamalı basur hastalığının tedavisinin nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. Öncesinde makatta kanamaya neden olan hastalıklara kısaca değinmek faydalı olacaktır. Çünkü makat bölgesinde kanamaya neden olan tek hastalık hemoroid değildir. Doğru bir tedavi uygulanması için sorunun doğru şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.
Hemoroid ( Basur ) Nedir?
Hemoroid (basur) makat bölgesinde oluşan bir hastalıktır. Sorun kabızlık ve aşırı ıkınmaya bağlı olarak anal kanal içerisinde bulunan toplardamarların genişleyerek makat dışına sarkması şeklinde tanımlanabilir. Makat dışına sarkan bu yapılara hemoroid pakesi ya da memeciği ismi verilmektedir. Memeciklerin oluşum yerine göre hastalık iç ve dış basur olmak üzere 2 ye ayrılmaktadır.
İç Hemoroid
İç hemoroitte memecikler anal kanal içerisinde oluşur ve evresine göre makat dışına sarkar. Hastalık memeciklerin makattan göçüne göre 4 evrede incelenmektedir. İç hemoroitte memecik oluşumu, dışkılama esnasında ağrı ve rahatsızlık, kanama, şişlik, kaşıntı, akıntı ve ıslaklık şikayetleri görülebilir.
İç hemoroid Evreleri
1 evre başlangıç evresi 4 .evre ise şikayetlerin ciddi boyutlara ulaştığı son evredir. Şikayetler ilk evrede hafif düzeyde iken ilerleyen evrelerde yaşam kalitesini düşürecek düzeylere ulaşmaktadır.
- 1.Evre: Hastalığın oluşum evresidir. Memecikler anal kanal içerisinde oluşmaya başlar. Bu aşamada her zaman olmasada görülen belirti kanamadır. Hasta ancak kanama şikayeti ile doktora başvurursa sorunu tespit edebilir. Onun dışında sorunun işl evrede hasta tarafından fark edilmesi mümkün değildir. Tespit ancak rektal muayene ile doktor tarafından yapılabilir.
- 2. Evre: Bu evrede memecik oluşumu tamamlanır. Ve memecikler ıkınma esnasında makat dışına sarkar. Dışkılama sonrasında kendiliğinden makat içerisinde döner.
- 3. Evre: Bu evrede dışkılama ile anal kanal dışına sarkan yapılar dışkılama sonrasında kendiliğinden yerine dönmez. Ancak elle içeri itilir ise normal konumuna döner.
- 4. Evre: Bu aşamada memecikler sürekli olarak makat dışında sarkık halde bulunur. El ile içeri itilse dahi normal konumuna dönmez.
Hemoroid normalde ağrı yapan bir hastalık değildir. Ancak 3 ve 4. evrelerde makat dışından bulunan hemoroid pakeleri makat kasları tarafından sıkıştırılır. Bu durum ise hastalarda şiddetli ağrıya neden olabilir.
Basur Kanaması Neden Olur?
Hemoroid memecikleri anal kanalda bulunan toplardamarların genişlemesine bağlı olarak oluşur. Dışkılama esnasında memeciklerin dışkı ile teması kanama şikayeti görülmesine neden olmaktadır. Kabızlık dışkının sertleşmesine ve ıkınmaya neden olmasında dolayı kanama riskini yükseltmektedir. Basur kanamasının ortadan kalkması için ilk olarak kabızlık sorunun çözülmesi gerekmektedir.
Basur Kanaması Durdurma
Kanamalı basur şikayetlerinde radyo frekans ve koter cihazı ile birkaç dakika içerisinde acısız bir şekilde kanama durdurulabilir. Cihaz dokundurulduğu anda damarı kapatarak kanamayı durdurabilir. Kanamanın durdurulması için koter ve radyofrekans yeterlidir ancak memeciğin yok edilmesi için RBL ve THD yöntemlerine başvurulması gerekmektedir. İlk evredeki hemoroidler hasta tarafından fark edilemez. Bu nedenle genellikle doktora başvuran hastalar 2,3 veya 4. evre hemoroid problemi yaşamaktadır. 2,3 ve 4 evredeki hemoroidler RBL ve THD tekniği ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ağrılı olan tromboze hemoroidlerde de bu teknikler başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Ayrıca THD tekniği ile makat sarkması( prolapsus) sorunu da kısmen ( tek taraflı) olarak çözülebilir. 6 ay kadar sonra ise diğer tarafa da müdahale edilerek sorun çözülebilir. THD tekniğinin bir diğer avantajlı yanı ise tromboze hemoroid vakıalarında, gebelerde, lohusalarda ve emzirme döneminde olan annelerde güvenle uygulanabilmektedir. Aşağıdaki linke tıklayarak THD tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. https://www.opdribrahimkavak.com/agrisiz-hemoroid-ameliyati
Kanamalı Hemoroide Ne İyi Gelir?
Basur hastalığında kanama oluşmasının nedeni kabızlığa bağlı olarak sertleşen dışkının hemoroid memeciğiyle olan temasıdır. Bu nedenle kabızlıktan korunmak oldukça önemlidir. Bu nedenle basur hastalarının beslenme düzeni oldukça önemlidir. Kabızlıktan korunmak için beyaz un ve beyaz undan yapılan gıdalardan kaçınmaları gerekir. Bunun yerine kepekli ve tam buğday unundan yapılan besinleri tercih etmeleri önerilir. Ayrıca lif yönünden zengin meyve ve sebzeleri de beslenme düzenlerine dahil etmeleri gerekmektedir. Ayrıca acılı ve baharatlı gıdalardan da uzak durmaları önerilmektedir.
Tedavi edici olmasa da geçici olarak kanama şikayetinden kurtulmak için Procto Glivenol Krem yada Procto Fitil kullanılabilir. Ancak kanama dura bile sorun tedavi edilmedikçe tekrar edeceği unutulmamalıdır.
Makatta Kanamaya Neden Olan Diğer Hastalıklar Nelerdir?
Makatta kanama şikayetinin büyük çoğunluğunun nedeni basurdur. Ancak her kanama şikayetinin basur kaynaklı olduğunun düşünülmesi yanlıştır. Sorunun neden olduğu tespit edilmeli ve ona göre bir tedavi belirlenmelidir. Bu nedenle makat kanaması şikayeti yalıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurunuz.
Anal Hematom
Makatta kanamaya neden olan hastalıklardan birisi de anal hematomdur. Anal hematom makatta pıhtı toplanması anlamına gelmektedir. Kabızlığa bağlı olarak aşırı ıkınılmasından dolayı makatta bulunan kılcal damarlar çatlar ve kanama meydana gelir. Kanama bir süre sonra pıhtılaşır. Ve bölgede şişlik yapabilir. Oluşan şişlik küçük bir şişlik veya büük bir şişlik olabilir. Hastanın makat bölgesinde şiddetli ağrı hissetmesine neden olur.
Ağrıdan ve şişlikten kurtulmak için pıhtı doktor tarafından kontrollü bir şekilde boşaltılmalıdır.
Makat Çatlağı ( Anal Fissür)
Makatta kanamaya ve şiddetli acıya neden olan bir diğer hastalık da anal fissürdür. Kabızlığa bağlı olarak sertleşen dışkının anüsten geçişi esnasında makat derisinde yara veya yırtıklar oluşturmasıdır. Dışkılama esnasında dışkının yara ve yırtığa temas etmesi hem kanamaya hem de şiddetli ağrıya neden olmaktadır.
Makat çatlağından ve buna bağlı sorunlardan kurtulmak için doktora başvurulmalıdır. Aksi halde sorun kronikleşebilir. Kronikleşen fissürlerde ise yaşanan şikayetler uzun süre devam edebilir. Bu nedenle erken dönemde doktora başvurulması hasta açısından faydalı olacaktır. Makat çatlağı sorunu botox enjeksiyonu ile dakikalar içerisinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Makat Kanseri
Nadir görülse de makatta kanamaya neden olan hastalıkalardan birisi de kanserdir. Özellikle bir haftadan uzun süre devamlı kanamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kanser kaynaklı kanamalara acı ve ağrı da eşlik etmektedir.
Makat Kanaması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Makat bölgesi hastalıkları genel cerrahi alanına girmektedir. Ancak genel cerrahi çok geniş bir alan olmasından dolayı alt dallara ayrılmaktadır. Ve makat hastalıkları proktoloji al dalı tarafından ele alınmaktadır. Bu nedenle doktor tercih edilirken genel cerrahinin proktoloji alanında uzman doktor tercih edilmesi faydalı olacaktır.