Sık rastlanan bir makat hastalığı olan hemoroit yani basur anüsün iç ve dış kısmında olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç basur ilk oluştuğu dönemde herhangi bir şikayete sebep olmayabilir. Fakat en temel belirtisi anüsten gelen kanamadır. Dış basur ise anüs içerisinde değil çevresinde meydana gelmektedir. Ancak çoğu kişi iç basurun memesini dış basur olarak anlamaktadır. Dış basur şişlik, ağrı gibi belirtiler gösterir. İç basur ağrıya neden olmaz. Ancak 3. ve 4. evrelerde ki iç basur tromboze hemoroid durumu cereyan ettiğinde ağrı yapabilir.
İç Basur Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? (Dış Basur İle Karıştırılır)
Dışkılama Esnasında Basur Memesi Anüsten Dışarı Çıkar
Basur memesi evresine göre dışkılama sırasında dışarı çıkabilir ve çeşitli şekillerde anlaşılabilir. İlk 2 evrede dışkılama esnasında dışarı çıkan meme kendiliğinden içeri girerken 3. evrede el yordamıyla itildiğinde içeri girmektedir. Dördüncü evrede ise içeri girmez ve sürekli dışarıda kalır.
İç Basurun Evreleri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
İç hemoroid toplamda 4 evreden oluşmaktadır. Bu evrelerde basur memesi şu rolleri oynar.
– 1. evre : Basur memesi görülemez ya da hissedilemez.
– 2. evre : Basur memesi dışkılama esnasında dışarı çıkar ve dışkılama bittiğinde kendiliğinden içeri girer.
– 3. evre : Basur memesi dışkılama esnasında dışarı çıkar ancak dışkılama bittiğinde kendiliğinden girmez. El yordamıyla itildiğinde girer.
– 4. evre : Basur memesi sürekli dışarıda durur ve el yordamıyla da olsa içeri girmez.
İç Basur Kanama Yapar mı?
İç basurun en temel belirtisi kanamadır. Her evresinde kanama mutlaka görünebilir. Kırmızı ve parlak kanamaya sebebiyet verir. Dışkı çevresinde ya da tuvalet kağıdında görülebilir.
İlerleyen Evrelerde Tromboze Hemoroid Ortaya Çıkar
Tromboze hemoroid basur boğulması anlamına gelir. 3. derece hemoroidlerde meme içeri itilmezse görülür. 4. evrelerde ise meme içeri girmediği için görülür. Normalde ağrıya sebep olmayan iç basur bu memenin içeri girmeyerek makat kasları arasında sıkışmasıyla tromboze hemoroid durumu ortaya çıkar ve ağrı görülür.
Tromboze hemoroid durumunda sıcak su oturma banyosu ya da bazı hemoroid ilaçları kullanılabilir. Bu durumda şikayetler azalma gösterebilir. Sıcak su banyosu günlük olarak istenildiği kadar yapılabilir.
Sıcak Su Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?
İçine oturabileceğiniz bir leğen ya da varsa küveti, yakmayacak derecede ki ılık su ile doldurarak 15-20 kadar içinde oturabilirsiniz. Basur memesine iyi gelecek olan sıcak su oturma banyosu günlük istenildiği kadar yapılabilir. Hatta suyun içerisine karanfil yada papatya çayı gibi ürünlerin atılması hastanın ferahlamasına yardımcı olacaktır.
İç Basur Memesi Patlatılır mı?
İç basurun tedavisi cerrahi girişimlerle yapılmalıdır. Basur memesinin hasta tarafından kendi imkanlarıyla patlatması basurdan sebep yaşadığı şikayetlerin kat ve kat artmasına sebep olabileceği gibi aynı zamanda gereksiz kan kaybına sebebiyet verecektir. Bu sebeple hastanın memeye kendi kendine müdahale etmesi kesinlikle sakıncalı ve yanlış bir davranış olacaktır. Bu sebeple basur tedavisi için mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.
İç Basur Gittikçe Şişiyor Ne Yapabilirim?
İç basur memesi zamanla büyüyorsa hastalığın ilerlediği ve evrenin arttığı anlamına gelmektedir. Üst kısımda belirttiğimiz gibi ilerleme sarfeden iç basur şikayetleri gittikçe artış gösterir. Bu sebeple en kısa sürede doktora başvurarak tedavi olmanız gerekmektedir. Tedavi olduktan sonra hastalığa sebep olan unsurların önüne geçerseniz nüksetmez.
İç Basur Nasıl Geçer?
İç basur ilk evrelerde beslenme alışkanlığının düzene sokulması ve kabızlığın önüne geçilmesi ile beraber ıkınmama ile beraber düzelebilir. Ancak ileri seviyede olup şikayetlere sebep olan iç basur sadece cerrahi girişimlerle tedavi edilebilir. basur tedavisinde uyguladığım yöntemler yazımda tedavi tekniklerini görebilirsiniz.
İç Basur Kanaması Nasıl Durdurulur?
Basur kanamasının durması için tedavi olmak en garanti çözümdür. Bunun dışında azaltmak ya da durdurmak için kabızlığa çözüm bulmalısınız. Bol lifli gıdalarla beslenip bol sıvı tüketimi basurun ilerlemesini durduracağı için iyi gelebilir. Kabızlık ile beraber ıkınma ihtiyacına da çözüm bulmanız en gerekli faktördür.
İç Basur Muayenesi Nasıl Yapılır?
İç basur muayenesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Öncelikle parmak muayenesi yapıp hastalığın evresini ve hemoroid olup olmadığını anlarız sonrasında ise anoskop ismi verdiğimiz aparat ile muayene ederek koyduğumuz tanıyı teyit ederiz. Eğer tanıdan emin olamazsak ya da farklı bir durumdan kuşkulanırsak kolonoskopi ya da benzer muayene tiplerine başvurabiliriz.