Hemoroid, halk arasında basur olarak tanımlanmakta olup en sık karşılaşılan makat hastalığıdır. Rektum ve anüsün alt bölgesinde, anal kanalın son kısmında varis gibi genişleyen damarlara hemoroid denir. Genişleyen damarlar rektumun içinde veya anüs çevresinde görülebilir.
Dört yetişkin insandan üçünde zaman zaman basur rahatsızlığı görülebilir. Oluşmasında rol oynayan en önemli etken kabızlık ve buna bağlı olarak gelişen ıkınma ihtiyacıdır. Ancak kabızlık dışında da bir çok sebepten dolayı hemoroid oluşabilir. Başlangıç aşamasında (birinci derece) basurlar kişinin kendi kendine alacağı bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile düzelebilir. Ancak ilerleyen safhalarda ki basur hastalığının iyileşmesi tedaviye dayanır. Günümüzde sağlık alanında yaşanan hızlı ve modern gelişmeler doğrultusunda basur tedavisi dakikalar içinde pratik şekilde yapılabilmektedir.
Hemoroid Çeşitleri Nelerdir?
Basur hastalığı iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Hastaların çoğu burada karışıklık yaşayabilmektedir. Anüs içerisinden dışarı çıkan memeler çoğu zaman dış basur olarak bilinmektedir. Ancak bu iç basurdur. Zaman zaman şişen, ağrı yapan ve çok şiştiğinde oturmakta yada yürümekte bile zorluk çekilmesine sebep olabilir. Dış basur anüs çevresinde yağ bezesi benzeri şiş yapılarda olmaktadır. Toplumda basur hastalığı ile karşılaşan insanların büyük çoğunluğu iç basur problemiyle karşı karşıyadır. Dış basur çok daha az sayıda kişide görülmektedir.
Basur Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid çeşitlerinde belirtildiği gibi hastalık iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu doğrultuda belirtilerde değişiklik göstermektedir.
İç Basur Belirtileri
İç basur rektumun içinde oluşmaktadır. İlk derecelerinde iç basurları göremeyebilir ve hissedemeyebilirsiniz. Nadiren şikayetlere sebep olan birinci derece basurda yalnızca kanama görülebilir. Kanama olduğunu tuvalet kağıdında veya dışkı çevresinde parlak kırmızı şekilde farkedebilirsiniz.
Üçüncü dereceden sonra meydana gelebilen tromboze hemoroidler ağrı ve kanamaya neden olabilir. Ayrıca meydana gelen meme iç çamaşırı ile temas ettiği taktirde kaşıntıda söz konusu olabilmektedir.
Dış Basur Belirtileri
Anüsün çevresinde cilt altında ortaya çıkar. Şişlikler oluşmaktadır ve ağrı yapabilmektedir. Kaşıntı ve buna bağlı tahriş görülebilir. Dış basurda da kanama söz konusu olabilir.
Basur Nedenleri
– Kabızlık / ıkınma
– Tuvalette uzun süre oturma
– Fazla kilolar
– Hamilelik
– Ters ilişki
– Düzenli ağır kaldırma
Basur Nasıl Önlenir?
Üstte belirttiğimiz oluşum sebeplerine dikkat edildiği taktirde başlangıç aşamasında ki hemoroidlerin düzelme ihtimali olabilir veya şikayetler büyük oranda azalır.
– Kabız kalmamaya özen gösterilmeli ve tuvalette asla ıkınmamalıdır.
– Tuvalette fazla oturulmamalı 1-2 dakika içinde çıkılmalıdır. Telefon, dergi, tablet veya gazete gibi araçlar uzun oturmaya neden olduğundan tuvalete girerken yanınıza alınmamalıdır.
– Spor yapan yada işi gereği düzenli olarak ağır yük kaldıran kişilerde hemoroid görülebilmektedir.
Basur Hastalığında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Tuvalet ihtiyacınızı giderdiğiniz esnada kanam söz konusuysa ve evde aldığınız bazı önlemler ile düzelme olmadıysa mutlaka proktoloji konusunda tecrübeli bir genel cerrahi uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki makat bölgesinde görülen her kanama basur anlamı taşımamaktadır. Bu sebeple kanama görüldüğünde ertelenmemeli ve mutlaka muayene olunmalıdır.
Hemoroid Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bir çok basur hastası utanma durumundan dolayı geciktirdiği için bu sorunun cevabını iyi bilmektedir. 4 farklı evresi olan hastalık 4. derece hemoroid olması durumunda ise inanın tuvalete büyük abdestinizi gidermeye gitmek bile istemezseniz. Çünkü kanama ve yanma durumu hayatı çekilmez hale getirecektir.