Hemoroid toplumda basur olarak da bilinen makat bölgesi hastalığıdır. Basur toplumda sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Cinsiyete ve yaşa bakılmaksızın her bireyde görülebilir. Ancak ileri yaştaki bireylerde daha sık görülebilmektedir.
Hemoroid tedavisi hastalığın türüne ve ilerleme derecesine göre belirlenmektedir. İlk evrelerde basur sorunu ameliyatsız yöntemle kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ancak çok ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Gelişmiş tıbbi imkanlar sayesinde cerrahi müdahale de bile hasta konforu yüksek tutularak tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
Hemoroid Nedir? Türleri Nelerdir?
Hemoroid hastalığı anal bölge içerisinde bulunan damarsal yapıların ıkınmaya bağlı olarak genişleyerek makat dışına sarkması sonucu oluşan hastalıktır. Eğer memecikler anal kanal içerisinde oluşup makat dışarısına sarkıyor ise iç hemoroid, makat çevresinde oluşuyorsa da dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.
Hemorod Evresi Nasıl Anlaşılır?
İç Hemoroidler ise memeciklerin makattan sarkması durumuna göre 1-4 arasında derecelendirilmektedir.
1 evre: iç hemoroidler de yalnızca kanama şikayeti görülür. Hemoroid memecikleri makat dışına sarkmaz. Bu nedenle ilk evrede hastalığın fark edilmesi zordur. Ancak kanama şikayeti için doktora gidilirse doktor tarafından tespit edilebilir.
2 evre: iç hemoroidlerde memecikler dışkılama esnasından ıkınmanın etkisi ile makat dışına sarkar. Dışkılama sonrasında ise kendiliğinden makat içerisine geri döner. Bu aşamada hasta da kanama şikayeti görülmeye devam eder. Bazı hastalarda ise kaşıntı şikayeti de görülebilir.
3. evre: iç hemoroidlerde memecikler dışkılama esnasında anal kanal dışına sarkar. Sarkan memecikler yalnızca elle içeri doğru itilirse makat içerisinde geri döner. Memeciklerin makat dışına sarkmasına bağlı olarak bu evrede hastalarda ağrı ve rahatsızlık şikayetleri de görülebilmektedir.
4. evre: iç hemoroidlerde memecikler devamlı olarak makattan sarkmış halde bulunur. Memeciklerin sürekli olarak makat dışına sarkmış halde bulunması hastalarda şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Hatta bu aşamada ağrı hastaların gündelik hayatını sekteye uğratacak düzeye ulaşabilmektedir.
Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid tedavisi hastalığın türüne ve ilerleme düzeyine bağlı olarak belirlenmektedir. Dış hemoroidler yalnızca cerragi müdahale ile yani hemoroid memeciğinin kesilerek çıkarılması şeklinde tedavi edilmektedir.
İç hemoroidler de ise hangi tedavinin uygulanacağı hemoroid evresine göre belirlenmektedir.
İç Hemoroid Tedavisi
1 ve 2. Derece iç basurlar, lazer tedavisi ile kesi ve dikişe gerek kalmaksızın 15 dakika kadar kısa bir sürede kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Bu evrelerde görülen kanama şikayetleri ise lazer tedavisi sonrasında anında ortadan kalkmaktadır.
3. derece iç basurlar ise rubber band ligation yani lastikle boğma yöntemi ile ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Gerekli durumlarda lazer tedavisi ile kombine olarak uygulanmaktadır.
4. derece iç basurlar ise THD yöntemi yani atardamarın bağlanması şeklinde tedavi edilebilmektedir. Cerrahi bir müdahale olmasına karşın gelişen tıbbi imkanlar sayesinde hasta konforu yüksek tutularak uygulanabilmektedir.
Rubber Bant Ligation (Lastikle Boğma Tedavisi)
Lastikle boğma tedavisi çok ileri dereceleri hemoroidler hariç uygulanabilmektedir. Lastikle boğma tedavisinde amaç basur memeciğinin beslenmesinin engellenmesi ve bu sayede memeciğin küçülerek yok olmasıdır.
Memeciğin beslenmesinin engellenmesi için bir cihaz yardımı ile basur memeciğinin baş kısmına bir lastik halka yerleştirilir. Bu sayede memeciğe giden kan kesilir ve beslenemeyen memecik zamanla küçülerek yok olur.
THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) Tedavisi
Lazer ve lastikle boğma yöntemlerinin yetersiz kaldığı ilerlemiş vakıalardan THD yöntemi uygulanmaktadır. Mantığı lastikle boğma yöntemi ile benzerdir. Bu yöntemle lastik halka yetersiz olduğu için ultrason ile memeciği besleyen damar tespit edilir. Ve tespit edilen damar bağlanır. Bu sayede memeciğin beslenmesi engellenmiş olur.
Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?
Hemoroid anal bölgede oluşan bir hastalıktır. Anal bölge hastalıkları ise genel cerrahi branşı tarafından incelenmektedir. Ancak genel cerrahi çok kapsamlı olmasından dolayı makat bölge hastalıkları için ayrı bir uzmanlık branşı bulunmaktadır. Bu branşa proktoloji ismi verilmektedir.
Tedavi için tercih edilen genel cerrahi doktorunun proktoloji alanında uzman olması, hastaların en güncel ve konforlu yöntemlerle tedavi olması avantajını sağlayabilir. Bu nedenle tedavi için mutlaka bir proktoloji uzmanı tercih edilmektedir.
IDEA Klinik Proktoloji Merkezi
4 büyük şehirde 6 farklı şubesi bulunan IDEA Klinikte makat hastalıkları tedavileri en güncel yöntemlerle proktoloji alanında uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Hemoroid hastalığınızdan hastane yatışına gerek kalmadan, acısız ve ağrısız bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Basur Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Basur Nedir?
Basur tıpta hemoroid olarak adlandırılan rektum ve anüsün hemen alt kısmında, anal kanalın sonunda yer alan genişlemiş damarlara denilmektedir. Oluşan baskı doğrultusunda genişleyen damarlar meme haline gelerek evresine göre çeşitli boyutarlarda anüs dışına çıkabilirler. Basurun oluşumunda rol oynayan en temel sebep kabızlıktır.
Referans ve Kaynaklar:
(1) Basur (hemoroid) nasıl tedavi edilir? – Op. Dr. Atilla KAYA – İlgili link : https://www.ideatip.net/basur-hemoroid-nasil-tedavi-edilir
(2) Hemoroid basur neden olur nasıl tedavi edilir? – Op. Dr. Atilla KAYA – İlgili link : https://www.ideaklinik.com.tr/hemoroid-basur/
(3) Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options – Timothy Mott 1, Kelly Latimer 2, Chad Edwards 3 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29431977/