Bir çok fonksiyonu yerine getiren özelleşmiş bir yapıdır. Korunma tutunma, tutma, parmakları koruma gibi önemli fonksiyonları yerine getirir. Bunun yanı sıra duyusal fonksiyonları da çok belirgindir, tırnağın olmaması durumunda bir his kaybı ortaya çıkabilir. Ayakta, ayak tırnakları ayakların mekanik yapısı için önemlidir. Tırnaklar aslında tüm parmak ünitesinin bir parçasıdır. Alttaki kemik ve bağ dokusu ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.
Bir tırnak ünitesi ile kastettiğimiz tırnağın kökü yatağı plağı yan ve künt tırnak kıvrımları ve Tırnağın uç kısmında yapışan yerleri kast ediyoruz el tırnakları ayda ortalama 3 mm uzarken ayak tırnakları bunun yarısı ya da üçte biri oranında uzama gösterirler.
Ayak baş parmak tırnağını da uzama miktarı ayda 1 mm dir ve tam uzama 12-18 ayda gerçekleşir. işaret orta ve yüzük parmaklarının tırnakları daha hızlı uzama gösterir. Kullanılan eldeki tırnaklar daha hızlı uzama gösterdiği gibi uzama hızı mevsimlere yaşa göre değişiklikler gösterir. En hızlı uzama dönemi 10-14 yaşları arasında olup 20 yaşından sonra o zaman hızı azalmaktadır. Ellerini kullanmayanlarda, dolaşım yetersizliklerinde, beslenme bozukluklarında, sarı tırnak sendromunda ve emzirme döneminde tırnak uzaması yavaşlar.
Tırnaklar sempatik sistemin aktif olduğu gündüz ve yaz aylarında daha hızlı uzama gösterir büyüme çevre ısısını yüksek olduğu durumlarda daha çabukdur.
Parmakta Dolama Hastalığı (Paronişi)
Tırnağın etrafını saran dip ve yan tırnak kıvrımlarında irritasyon, iltihap ve alerjik maddelere karşı oluşan kızarıklık ve şişlikle kendini gösteren bir durumdur. sıklıkla sebep küçük travmalardır ve bunu enfeksiyon izler bu altı haftayı geçerse kronik dolama kabul edilir.
Başlıca etken tekrarlayan su temizleyici ve diğer kimyasallar ile temas sonucu dip tırnak kıvrımı Ve tırnak plağı arasında koruyucu bölüm ortadan kalkar buradan giren bakteri ve mantarlar hastalığa sebep olur en sık elin baş parmağı ve 2. İle 3. Parmağı etkilenir.
Tırnak Ayrılması Nedir, Neden Olur?
Tırnak plağının tırnak yatağından ayrılması onikoliz olarak adlandırılır. Sıklıkla uçtaki serbest kısımdan ve yanlardan başlar süreç tırnak dibine doğru ilerleme şeklinde gelişebilir kadınlar daha sık etkilenmektedir bunlara sebep olarak çoklukla tırnak yatağı bozuklukları veya minik travmalar sayılabilir su ve temizleyicilerin sık teması her gün günlük aktivitelerden kaynaklanan minik travmalar manikür ve pedikür uygulamaları dar ayakkabı kullanımı gibi sebepler sayılabilir.
Bu tırnakta şeffaflıkta kayıp matlaşma ve eklenen farklı renkler bu ayrılmanın görünmesini sağlar sıklıkla sağlam tırnak ile arasında düzensiz ben ve renkli bir sınır bulunur tırnak ayrılması genellikle ağrısızdır tedavinin temelinde tırnakların kısa tutulması ve tırnak üzerine olan travmanın kaldırılması gerekir.
Onikoliz Tedavisinin bir an önce gerçekleşmesi başarı şansını artıracaktır süre ne kadar uzarsa tırnak yatağı o kadar bozulup ayrışmanın devamlılığına yol açacaktır
Tırnak Kırılması Sebepleri
Kırılgan tırnaklar tırnak planda kırılganlık artışı ile kendini gösteren çoğunlukla el tırnaklarını etkileyen bir durumdur kadınlar erkeklere göre daha çok etkilenir kozmetik bir sorun gibi görünse de ağrı ve günlük yaşamda yarattığı SORUNLAR ile yaşam kalitesini bozabilir tırnak plağının sertliğini ve elastikiyetini tırnak yapısında ki keratin lipit sülfür ve su belirler sağlıklı tırnak yapısının yüzde 10:10 sekizi su %10’u sülfür ve %5’ten azını ise yağlar (lipid) belirler.
Kırılgan tırnakta Tırnağın kimyasal yapısında Değişim vardır. Sebepleri; çalışma ortamında ellerin islak kalması, küçük travmalar, aşırı manikür, tırnak cilaları ve bunların çıkarılma süreçleri tırnak plağının ilerleyici su kaybına sebep olur. Bu da tırnağın kırılganlığını da artış olarak karşımıza çıkar. Kırılgan tırnakları yapıştırıcılar, çözücüler, asit gibi kimyasallar, dermatit gibi deri hastalıklarıi vitamin mineral yetersizlikleri, ilaçlar, parmakları etkileyen damar hastalıkları, tiroid, şeker gibi rahatsızlıklar kırılgan tırnağa neden olur.
Kırılgan tırnaklar kendisini yumuşama kuruluk kolay kırılma ve uzatılamama gibi yakınmalarla gösterir tedavisi sabır gerektiren zaman alıcı bir süreçtir bazen birkaç ay sürebilir.
Tırnak Mantarı Tedavisi
Tırnağın mantar hastalığı çeşitli mantar türlerinin sebep olduğu toplumda genelde %10 görülen ama 70 yaş üzerinde %50’den fazla rastlanan bir durumdur seri beyaz kahverengi renk değişikliği tırnak ayrışması tırnak da kalınlaşma gibi görünümler ile karşımıza gelir ayak tırnaklarında daha sıktır tedavide amaç sebep olan mantarı ortadan kaldırmak ve Tırnağın tekrar normal günlük kazanmasını hedeflemektir ancak tedavi yapılmasına rağmen tekrarlayan enfeksiyon sebebiyle ortalama %30 nüks görülebilir.
Diğer Hastalıklarda Görülen Tırnak Sorunları
Tırnak hastalığı deyip geçmemek gerekiyor bazen çocukluk Çağının bir genetik hastalık bulgusu olarak bazen Sedef hastalığının bir bulgusu olarak bazen de tırnak ayrışması gibi karşımıza çıkan el ayak ağız hastalığında da ortaya çıkabilir bunun yanında Doğumsal tırnak hastalıkları sıklıkla bir hastalığın parçası olabildikleri gibi diğer anne karnındaki anomalilikleri de eşlik edebilirler ayrıca pek çok dermatolojik hastalık tırnak tutulumu işe seyredebilir
Sistemik hastalıklarda görülebilen tırnak değişiklikleri ; Netlerin şeklinde yüzey özellikleri nde veya renginde değişiklikler şeklinde karşımıza çıkar bunun yanında özellikle kanser kemoterapi Ajanlari gibi ilaca bağlı tırnak bozukluklarına da rastlamak mümkündür.
Tırnakta Renk Değişiklikleri
Yani tırnakla renk değişikliği çok önemli bir klinik bulgudur. Bir çok sistemik hastalık açısından ipucu olabileceği gibi Semranın kendisinin de çeşitli iyi veya kötü huylu lezyonlarının bir işaret olabilir bu renk değişiklikleri beyaz sarı yeşil mavi kırmızı kahverengi griyi siyah gibi çeşitli renklerde görülebilmektedir.
Tırnak tümörleri tırnak ünitesinde derinin diğer bölgelerinde görülen iyi ve kötü huylu tümörler gelişebildiği gibi sadece türüne özel tümörlerde ortaya çıkabilir tırnak da ortaya çıkan tümörler genelde ‘etkiler tırnak plağında Oluklaşma yataktan ayrışma ve pigmentasyon (renk) değişikliklerine sebep olabilirler.