Anasayfa / Medikal Estetik / 3 Dakikada Ameliyatsız Ben Aldırma

3 Dakikada Ameliyatsız Ben Aldırma

Benler toplumda neredeyse herkeste bulunan lezyonlardır. Bu lezyonlar özellikle estetik açıdan istenmeyen bir görünüme neden olmaktadır. Günümüzde geliştirilen çağdaş yöntemler sayesinde ben aldırma işlemleri kesi ve dikişe gerek kalmadan, klinik ortamında, dakikalar içerisinde yapılmaktadır. Ben tedavisi ile ilgili aklınızda sorular varsa yazımızın kalan kısmını okumanız faydalı olacaktır.

Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemleri: Güncel Bilgiler ve Uygulamalar

Benler, derinin üzerinde bulunan ve genellikle zararsız olan pigmentli lezyonlardır. Ancak, estetik veya sağlık nedenleriyle bu benlerin alınması gerekebilir. Ameliyat, ben aldırmanın en bilinen yöntemidir, ancak bazı kişiler daha az invaziv, ameliyatsız alternatifleri tercih edebilir. İşte ameliyatsız ben aldırma yöntemlerine dair güncel bilgiler ve uygulama yöntemleri:

  • Radyo Frekansla Ben Aldırma
  • Lazerle Ben Aldırma
  • Plazma ile Ben Aldırma (Plazma pen ile ben sildirme)
  • Elektro Koterle Ben Aldırma
  • Krioterapi ile Ben Aldırma ( Dondurma yöntemi ile ben aldırma)

Bunlara ek olarak ben alma için ben ameliyatı da tercih edilir. Ancak ameliyat sonrasında benin kendisinden daha rahatsız edici bir iz kalma riski vardır. Bu nedenle önerilmez. Ayrıca leke tarzında yüzeysel benlerin tedavisinde ameliyat yöntemi uygun değildir.

Radyo Frekans Yöntemiyle Ben Aldırma (Ben Sildirme – Buharlaştırma Yöntemi)

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine çeviren bir cihazdır. Bu özelliği sayesinde sağlık alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ısı etkisi ile ben dokusu ciltten kademeli olarak istenen şekilde, sağlıklı dokulara zarar verilmeden buharlaştırılabilmektedir.

Sağlıklı dokular zarar görmediği için iz kalma riski minimaldir. Tecrübeli bir hekim tarafından radyo frekans yöntemi ile ben alma işlemi sonrasında ya hiç iz kalmaz ya da ancak konuşma mesafesinden belli olacak hafif biz iz kalabilir.

Yüzeysel ve et benleri için en pratik, avantajlı yöntem radyo frekansla ben aldırma yöntemidir.

Ben Aldırma Öncesi – Sonrası

Lazerle Ben Aldırma

Lazer cihazı 2000li yılların beşinde sağlık, kozmetik ve estetik alanında başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Lazerin kullanıldığı alanlardan birisi de ben alma, ben sildirmedir.

Lazerin etkisi ile yüzeysel benler ciltten silinebilir. Ancak lazer etkisi yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benler için etkilidir. Kabarık ve açık renkli yüzeysel benlerde lazer cihazı uygun değildir.

Hastaların çoğu benini lazerle aldırmak iste de lazerle ben alma işlemi her ben ve cilt tipi için uygun olmayabilir. Bu nedenle ben tedavisine karar vermek için benin mutlaka doktor tarafından incelenmesi ve yapısına en uygun yöntemle alınması önerilir.

Plazma ile Ben Aldırma – Plasmapen Uygulaması

Plazma ile ben alma işleminde ben direk müdahale edilmez. Cihazın özelliği sayesinde ben ve cihaz arasında plazma etkisi oluşması sağlanır. Bu etki ile ben dokusu ciltten buharlaştırılır. Plazma cihazı ben dokusunu buharlaştıracak güçte olmasına karşın etki gücü yüksek değildir. Bu nedenle kabarık ve büyük benlerin tedavisinde pratik değildir. Uzun seanslar gerektirebilir.

Plazma cihazı genellikle yüzeysel yani leke şeklindeki benler için uygulanır. Bu tür benlerde başarılı sonuçlar alınabilir.

Elektrokoter Yöntemi

Sadece koter olarak da isimlendirilen bu cihaz elektrik enerjisini, ısı enerjisine dönüştürmektedir. Yüksek ısı sağlayan cihazın ucu benlere temas ettirilerek buharlaştırılır. RF ile çok benzerdir ve hem kabarık hem de yüzeysel benlere rahatlıkla uygulanabilmektedir. Yüksek güce sahip olan koter ile yapılan tedavilerde uygulamayı yapan hekim oldukça hassas davranmalı ve hassasiyeti uygun şekilde ayarlamalıdır. Aksi taktirde kalıcı iz ve çukurluk olması kaçınılmaz olabilmektedir.

Krioterapi (Dondurma)

Bu yöntem daha çok dermatologlar tarafından kullanılır. Sıvı azot uygulanan ben -90 dereceye kadar dondurulmaktadır. Donan benin protein bakımından yapısı değişerek çürümeye yüz tutar. Çürüyen benler birkaç gün içerisinde kopar ve düşer. Çok dikkat gerektiren bir yöntemdir. Ayrıca uygulama hassas ve dozunda yapılmalıdır. Aksi taktirde alınması gereken benden daha fazla doku kaybı yaşanabilir. Sağlıklı doku kaybı yerini çukurluklara bırakabilir.

Bu tür dezavantajları yüzünden dondurma yöntemi ile benlerin alınması pek önerilmez.

Ben Ameliyatı

En eski ve köklü yöntemdir. Ameliyatın temeli benin kesi uygulaması ile çıkarılmasına dayanır. Benin alınması yönünden başarısı yüksek bir yöntemdir. Ancak alınan benden daha büyük ve rahatsız edici bir ize maruz bıraktığından tercih edilmez. Klasik ben ameliyatı sadece kabarık ve büyük boyuta sahip olan benler için kullanılabilir. Küçük ya da yüzeysel benlerde kullanılamaz. Dezavantajları çok olduğundan kullanımı neredeyse bitmiştir ya da çok az kişi tarafından kullanılmaktadır.

Ben Aldırmak Kansere Neden Olur Mu?

Bazı benlerin kanserleşme eğilimi bulunur. Bu tür benlerin yapısı, şekli ve rengi genellikle zaman içerisinde değişime gösterir. Bu benler zaten halihazırda kanserleşme riski olan benlerdir. Alındığı için kanserleşmez. Bilakis benin alınması ile olası kanserleşme riski de ortadan kaldırılmış olur.

Benin kanserleşme eğilimi olup olmadığının anlaşılması için doktor tarafından mercekle incelenmesi gerekir. Mercekle inceleme sonrasında doktorun gerekli görmesi halinde parça alınarak patolojiye gönderilir.

Patoloji raporuna göre hastanın ben tedavi süreci planlanır.

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?

Benlerin kanserleşme riski olup olmadığını tespit etmek için dünya çapında kabul gören abcd kuralına başvurulmaktadır. Buna ben takip kuralı ismi de verilmektedir. Bireylere benlerinde kuralda bahsedilen değişiklerden bir veya birkaçını gözlemlediği durumda hekime başvurulması önerilmektedir.

Ben takip kuralı (ABCDE Kuralı)

A (Asimetri) > Renk ve/veya şekil olarak benin bir yarısının diğer yarısına benzememesi.

B (Border=Sınır) > Benin sınırlarının (yüzeyi değil) düzensiz (girintili-çıkıntılı) olması

C (Color=Renk) > Benin renk dağılımının homojen olmaması (kahverengi, siyah, gri, beyaz, kırmızı gibi farklı renklerin, birden fazla sayıda bir arada bulunması)

D (Diameter=Çap) > Benin çapının 6 mm’den büyük olması (kabaca bir kurşunkalem silgisinin çapından büyük olması)

E (Evolving=Değişim) > Var olan bir bende meydana gelen boyut, şekil değişiklikleri; bende kaşıntı, kanama, kabuklanma gibi belirtilerin ortaya çıkması.

Ben tedavisi öncesi-sonrası görselleri

Ben Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Ben aldırma muayenesi ve tedavisi için genel cerrahi uzmanları ya da dermatologları tercih edebilirsiniz. Tercih edeceğiniz doktorun mutlaka ben tedavisi alanında uzmanlığı olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Ayrıca web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında ben alma işlemi öncesi sonrası görsellerini kontrol ederek bu konudaki el becerisini öğrenebilirsiniz.

Ben gerekli tecrübeye ve yeterli donanımlara sahibim. Kliniğime geldiğinizde yapacağım muayene doğrultusunda en uygun ve avantajlı yöntemi tavsiye etmekteyim. Hastalarımın neredeyse tümünde RF yöntemini kullanmaktayım. 3 dakika kadar kısa bir sürede benlerinizi buharlaştırarak işlemi bitirmekteyim. https://www.opdribrahimkavak.com/iletisim sayfasında bulunan iletişim bilgilerim aracılığıyla bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Referans ve Kaynaklar:
(1) Ameliyatsız ben tedavisi nasıl ve hangi yöntemlerle yapılır – Op. Dr. Atilla KAYA – https://www.ideatip.net/ameliyatsiz-ben-tedavisi-nasil-yapilir
(2) Ben tedavisi ameliyatsız yöntemlerle 3 dakikada yapılabilir – Op. Dr. Adil ALTINSOY – https://www.ideaklinik.com.tr/ben-tedavisi/
(3) Nevus removal – https://www.nevus.org/treatment-options

Yazar: Op. Dr. İbrahim Kavak

Merhaba. Ben Op. Dr. İbrahim KAVAK. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. 1993 - 1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Genel cerrahi eğitimimi tamamladım. 1998 yılından bu yana Genel Cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermekteyim.